Bir Ozan Mert Göktürk – Erdem Erdoğan ortak yazısıdır.
——————–
Deniz suyu sıcaklıkları, Kuzey Ege ve Karadeniz’in özellikle batısında ‘normal’in üzerinde seyrediyor. Bu ‘anormallik’, 1981-2010 ortalamasına (normaline) göre bile (‘bile’ diyoruz, çünkü 2010 yazı tek başına deniz suyu sıcaklık ortalamalarını yukarı oynatan bir yazdı) +2 derece civarında. Sıcacık suda yüzmesi kimileri için hoş olabilir ama havalara etkisi bakımından nahoş bir durumla karşı karşıyayız… Anlatalım.
Örneğin İstanbulluları perişan eden nem (yani havadaki su buharı), Batı Karadeniz’in bu sıcak sularından buharlaşarak atmosfere karışıyor. Yani o sular ne kadar sıcaksa nemle de o kadar çetin bir mücadeleye girişeceksiniz demek oluyor. Fakat sıkıntı bununla sınırlı değil…
Bu yaz ülkemizin özellikle kuzeybatısında sıkça gördüğümüz serin/yağışlı hava sokuluşları eğer önümüzdeki haftalarda ve sonbaharda da devam edecek olursa (ki uzun vadeli tahminlere göre devam etmesi güçlü bir ihtimal), kuzey ve batı bölgelerde yaşayanlar aşırı yağışlı – selli – su hortumlu, hatta “hemen hemen tropikal siklonlu” bir yaz sonu – sonbahar başı ile karşı karşıya kalabilirler. Çünkü sıcak deniz suları ile üzerinden geçen serin havanın etkileşmesi, şiddetli hava olaylarını hemen her zaman tetikler.
Yukarıdaki radar görüntüsünde, Eylül 2008’de Türkiye üzerinden karaya çıkan ve 26 Eylül’de İstanbul’da rüzgar rekorunun kırılmasına yol açan bir “hemen hemen tropikal siklon” var. Gözü mözü maşallah yerli yerinde gördüğünüz gibi.
Konuyla ilgili daha ayrıntılı -Türkçe- bilgilere aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.
http://havadelisi.com/2010/07/22/deniz-suyu-sicakliklari-neyi-haber-veriyor/
http://havadelisi.com/2010/08/09/karadeniz-su-sicakliklari-yeni-bir-kaynak/
http://havadelisi.files.wordpress.com/2010/05/eylul_2009.pdf
