15.00
FİNAL
Siklonlu bir soğuk cephe sisteminin Orta Anadolu’da nasıl etkiler bıraktığını teknik ve sinoptik olarak elimden geldiğince sizlere aktarmaya çalıştım. Hem sistemin karakteri hem de yöresel seyri hakkında az da olsa size bir şeyler katabildiysem ne mutlu bana. Bu coğrafyalara uzakta olan arkadaşlar umarım yazımdan keyif almışlardır.
Öğle saatlerinden sonra birkaç arkadaşla, 2 km uzaklıkta bulunan 1115 rakımlı bir bölgeye gittik. Kar kalınlığı 15-20 cm civarında. Doğa gerçekten muhteşemdi, güzel fotoğraflar çektik. Tabii kar olur da sucuk olmaz mı, karın hakkını vermek gerekir dedik ve mangalımızı da yaktık. Buralara yolu düşen olursa sözüm olsun, size de yaparım. Sağlıcakla kalın!
![]()
![]()
![]()
11.30
Yenifakılı’da güneş açtı ve karın güzelliği daha net ortaya çıktı. Araç termometresi -1 C gösteriyor.
![]()
![]()
10.00
Boğazlıyan yolunda çektiğim video:
09.00
Boğazlıyan yolunda karlar kürenmiş ama herhangi bir tuzlama falan yapılmadığı için buz pistinden farkı yok. Bu arada şu an Boğazlıyan’a geldim. Burada daha fazla kar olacağını umuyordum ancak tam bir foslama söz konusu. Örtü 1-2 cm bile yok, yollar da ıslak. Görüntüler Yenifakılı yakınlarından…
![]()
![]()
08.00
Kar yağışı saat 03.00 civarında hafifledi. Şu anda hava kapalı ama yağış yok. Her taraf sert bir buz tabakasıyla kaplı. Kar kalınlığı değişiklik gösteriyor. 5 cm olan yerler de var, tipi nedeniyle 20 cm üzeri olan yerler de… Arabanın kapısı bile donmuş, zor açtım. Şimdi Boğazlıyan’a geçeceğim. Yollarda feci bir buzlanma var.
![]()
![]()
01.00
Kar fırtınası başlayalı yaklaşık 5 saat oldu. Saatler ilerledikçe yağışın etkisi de artıyor. Bu sistem ”fos” eşiğini geçeli çok oldu ve benim için unutulmazlar arasındaki yerini almaya başladı. Burada daha önce sıcak cepheler ile çok daha iyi örtüler gördüm. Ancak bunun verdiği keyif başka çünkü bu, örtü bazında değerlendirilecek bir sistem değil, nefes kesici bir kar fırtınası… Rüzgar kar tanelerini o kadar hızlı savuruyor ki evlerin duvarında bile örtü oluştu. Yarın gün ağarınca çok daha güzel fotoğraflar yakalarım inşallah.
Yenifakılı normalde de çok sessiz ve sakin bir ilçedir. Hatta gezdiğim pek çok yer içerisinde en sakini diyebilirim. Eğer alışkın değilseniz gece saatlerinde sizi ürkütecek kadar sessiz olabiliyor. Öyle ki çocukluğumun geçtiği 150 nüfuslu orman köyü bile bu kadar sessiz değildi. 4 yıldır bu sükunete alıştığım için artık büyük bir şehire gidince afallar oldum. Geceleri bazen karanlığı yırtan bir tren kornası duyuluyor ama ona da zamanla alışılıyor. Şu an kar yağışı da olduğu için sokaklarda kedi, köpek bile yok. Hiç kimseler yok… Ve diğer 2000 kişiden belki de hiçbiri bu olayı benim kadar önemsemediği için erkenden uyudular. Bu yüzden, camı açıp dışarıyı dinlediğimde yere düşen karların sesi, hatta rüzgarın uzak tepelerdeki uğultusu bile duyulabiliyor.
00.30
Yağışın şu ana kadarki en etkili bölümü görülüyor diyebilirim. Kar sisi görüşü iyice azalttı. Rüzgâr çok kuvvetli, dışarda tam anlamıyla bir kar fırtınası yaşanıyor. Sıcaklık -2 C
![]()
23.50
Kar örtüsü çok kalın olmasa da düşük sıcaklık ve rüzgâr sayesinde oldukça kusursuz görünüyor. Yollar dahil her yer jilet gibi bir örtüyle kaplandı. Nevşehir ve Kayseri taraflarında yoğun tipi nedeniyle özellikle kırsaldaki yollarda sıkıntılar yaşanıyormuş.
23.30
Kar yağışı zaman zaman etkisini artırarak tipi şeklinde devam ediyor. Rüzgâr sürüklemesi olduğu için homojen bir birikim yok ancak 4-5 cm olduğunu söyleyebilirim. Sıcaklık -2 dereceye kadar indi. Kar yağışı yağmurun ardına başladığı için her yer sert bir buzla kaplı. Araçların üzerinde tipi nedeniyle fazla birikim olmuyor ama rüzgârın da etkisiyle öylesine tırtıklı bir buz tabakası oluşmuş ki tarih yazarken az kalsın elimi kesiyordu.
![]()
![]()
![]()
![]()
22.00
Modellerin de tahmin ettiği gibi, kar 30 km güneydoğumuzdan itibaren bambaşka yağıyor. Sabaha kadar da sürecek gibi görünüyor. Kahramanmaraş’ın kuzey ilçeleri ve Doğu Kayseri’de ise ekstrem birikimler kaçınılmaz. Şimdiden 60 mm’yi aşan istasyonlar var. Bu arada Kahramanmaraş/Andırın istasyonu 150 mm’yi zorluyor.
Yenifakılı’da kar yaklaşık 2 saattir aralıksız devam ediyor. Şu an için çatılar ve arabaların üstü beyazladı ancak yollar hâlâ ıslak. Aşağıdaki fotoğraf az önce Kayseri’den geldi. Yağış yoğun olarak devam ediyormuş. Bu gece özellikle Pınarbaşı, Sarız, Göksun civarında trafik kaosu yaşanabilir.
![]()
20.20
20 dk önce başlayan sulu kar, şu an kar fırtınasına dönüştü. Dışarıda göz gözü görmüyor. Sıcaklık 0.4 dereceye kadar düştü. İstasyona göre 44 km s rüzgâr var.
20.00
Kuvvetli karayel eşliğinde orta kuvvette kar yağışı başladı. Cephenin ardından Antalya Körfezi – Konya üzerinden tırmanan ikincil kütle, hafif batılı gelmeye devam ederse güzel şeyler olabilir. Ancak şu durumda sıcaklığın biraz düşmesi gerekiyor.
![]()
17.40
Şu saatlerde siklonun sol alt kenarında bulunan Aksaray çevreleri, gradyanların sıklığı ve düşey adveksiyonun güçlü olması sayesinde düşük rakımına rağmen çok daha fazla soğudu. Cephenin doğusu da batısı da nispeten daha sıcak. Niğde istasyonunda muhtemelen graupel yağışı var.
![]()
![]()
17.00
Yağışın en kuvvetli anında Boğazlıyan yolunda idim. Birkaç şimşek ve cama düşen küçük buz parçalarından başka bir aksiyon olmadı. Graupel geçişi için sıcaklık zaten uygun değil. Şu an 4 dereceye indi ve rüzgâr kuzeybatıya döndü.
16.30
Yenifakılı’nın 20 km doğusundaki Boğazlıyan ilçesindeyim. Cephe buraya yeni giriyor. Bulutlar çok hızlı hareket ediyor.
![]()
15.57
Ve Soğuk cephe giriş yapıyor!
Muazzam bir yağmur duvarı eşliğinde şu an cephe geçişi yaşıyoruz. Kuzeybatıda göz gözü görmüyor. Adveksiyonun batıda kuzey yönlü, Kayseri tarafında ise güneybatılı olduğu net bir şekilde görünüyor. Mgm istasyonu en son 38 km s ölçmüş ancak tahmini hamle hızı 80 km s’nin üzerinde. İki adet yıldırım düştü.
![]()
15.46
Doğu Akdeniz depresyonu şu saatlerde hâlâ kuvvetli lodosa karşı koymaya devam ediyor. Bu yüzden Adana ve Mersin, İç Anadolu’daki bazı noktalardan daha soğuk.
![]()
![]()
14.35
Batı yönünde son durum: Cephe yaklaşıyor şimşek aktivitesi yoğun…
![]()
![]()
14.30
Gfs’den sonra euro4 modeli de son güncellemesinde yağışın en etkili kısmının 15.00 Utc’de olacağını simüle ediyor. Sıcaklığı ise 1 C civarında gösteriyor. Söz konusu saatler yaklaşmaya başladı. Bakalım neler olacak; ya Herro ya Merro…
![]()
![]()
13.50
Kütleler güneyden yavaş yavaş sokulmaya başladı. Hava marsık gibi karardı. Hafif yağmur atıştırıyor.
![]()
11.50
Yenifakılı’da Son Durum:
Sabah saatlerinde kapalı ve serin olan hava şu an günlük güneşlik bir hâl aldı. Lodos, fırtınaya yakın esiyor. Aşağı seviyedeki bulutlar tepelerde çakılı vaziyette dururken orta seviyedekiler jet hızında kavis çizerek kuzeybatıya ilerliyor. Sıcaklık 9 dereceyi aştı. Kayseri civarında 12 dereceler bile var. Fotoğraftaki tepe 1550 rakımda bulunan Sırçalı Tepesi. Dün yağan kar hâlâ direniyor.
![]()
Soğuk cephe Ankara-Eskişehir hattına dayanmışken güney ve iç kesimlerde lodos etkisini iyice arttırmaya başladı. Siklonun güney ve doğu kesimlerindeki ciddi ısınma haritalarda da göze çarpıyor. Akdeniz kıyılarında 20 dereceye yaklaşan değerler var.
09.00
Güne orta kuvvette lodosla başladık. Arada belli belirsiz yağmur damlaları düşüyor. Dün sabah sıcak cephe ile yağan kardan eser kalmadı. Sırçalı tepesinde ve Boğazlıyan’ın doğusundaki dağlarda hâlâ pürüzsüz bir örtü görünüyor. Kar 1300 metre rakımdan yükseklerde lodosa direnmeye devam ediyor. Bu arada uzaklarda belli belirsiz görünen Erciyes an itibariyle dumanlar içinde kayboldu. Muhtemelen kar yağışı başladı.
![]()
Cephenin girişine saatler kala modeller hâlâ uzlaşabilmiş değil. Son güncellemede Gfs yağışı biraz geciktirdi. Ama soğuk da biraz gecikecek gibi görünüyor. Sevinsem mi üzülsem mi bilemedim. Saat 16.00’dan sonra yağış olursa büyük kısmının kar olacağı neredeyse kesinleşti. Ama olacak mı ya da saf kara dönüşecek mi, hâlâ net değil.
![]()
01.15
![]()
Soğukçu hava delilerine saç baş yoldurtan bir kış sezonunu hemen hemen yarılamışken ve İç bölgeler bile ocak ortasına kadar henüz tatmin edici bir kar görememişken tünelin ucunda bir ışık göründü; 18 Ocak Sistemi…
Modeller ilk andan şu ana sistem üzerinde hâlâ uzlaşabilmiş değil. Bazı güncellemeler kıyılarda yaşayanları bile heyecanlandıracak kadar güzel sonuçlar verirken bazıları da -özellikle son güncellemeler- iç kesimler için bile akıllarda soru işareti bıraktı. Bu sezon kıyılarda oturanların kar hayalleri zaten ”havada bile olsa görmek” üzerine kurulu. Hâlihazırda gelecek olan sistem Ankaralılar için de yine fiyasko gibi görünüyor. Peki ya Yozgat? Anadolu’nun bu mahzun kenti bu sistemde tatmin edici bir kar alabilecek mi?
Çarşamba akşamı çıkan güncellemeler bile ortaya net bir tablo koyamadı. Ee ne de olsa karşımızda oldukça dinamik bir siklon var.
Çarşamba gecesi kuzeybatıdan hızla dalan siklon perşembe öğleye doğru Yozgat civarında biraz soluklanacak. Sonrasında ise İskenderun girdabına kapılıp bir ‘dubble barrel low’ a (çift namlulu alçak) dönüşecek. Bünyesinde fırtına, şimşek, yağmur, graupel ve kar gibi her türlü aksiyonu barındıran bu siklon bakalım buralarda ne gibi jestler yapacak. Yozgat’ın Mişigın’dan, Buffalo’dan ve hatta Florida’dan ne eksiği var deyip kıyılarda kar göremeyen herkes için an be an buradaki aksiyonu sizlere aktaracağım. Kendinizi Yozgat’ın biraz natüralist, biraz sürrealist azıcık da insanın içini gıdıklayan havasına bırakın.