Mert Baştürk ve Sinan Şahinoğlu‘nun yazısı… Havadelisi ekibinin katkılarıyla…
**********
Sıcaklık rekorlarının kırıldığı ve kuraklık tehdidinin iyice belirginleştiği bir aralık ayının ardından, ocak ayına da rekor sıcaklarla, ama bu sefer yağışlı bir şekilde başladık. Sıcak havalar yerini nihayet batıdan başlayarak soğuk havalara bırakıyor. Yeterli soğumanın bir aksilik olmayıp gerçekleşmesi durumunda, kuzeydeki kıyı bölgelerde bile (İstanbul, Tekirdağ, Karadeniz Kıyıları) kar örtüsü oluşturacak kar yağışı geliyor!

Pazartesi akşam saatlerinde Trakya’da başlayan yarı-istasyoner (durağan) cephe yağışı zamanla doğulayarak salı sabah saatlerinden itibaren İstanbul, Çanakkale, Balıkesir ve Tekirdağ’ı da içine alacak şekilde çarşamba öğlene kadar kuvvetli yağmura sebep olacak, bu yağışlar sel ve su baskını gibi olumsuzluklara da sebep olabilir. Yukarıdaki haritada dört farklı modelin 16 Ocak’a kadar düşmesini beklediği yağışları görmektesiniz, mor ve beyaz olan yerler metrekareye 100-130 kg arası yağışları göstermekte. Bu değerler ciddi olup barajlara şifa gibi gelecektir.

Bu haritada da durağan cephe hattının yeri görülüyor. Zamanla bu hattın doğulamasıyla beraber önce çarşamba sabah Trakya’ya, daha sonra öğle saatlerinde Marmara Bölgesini’de kapsayacak şekilde karayelle beraber ciddi bir sıcaklık düşüşü meydana gelecek ve hava sıcaklıkları bölgede hızlıca 5-7 derece aralığına düşecek. Bu ciddi soğumanın arkasından perşembe günü hava daha da soğuyacak ve hepimizin çok özlediği kar değerlerine nihayet ineceğiz.

Yukarıdaki animasyonda 850 hPa sıcaklıklarının normallerden farkını görmektesiniz. Soğuk havanın ayın 13’ünde (çarşamba) ülkemize hızlıca girdiği görülüyor. İlerleyen günlerdeyse soğumanın şiddetini artırmasıyla beraber sıcaklık değerleri İstanbul, Kocaeli, Bursa gibi büyük şehirlerde kıyılarda bile kar yağışına sebep olacak değerlere inecek ama ne yazık ki bu yağışlar hafta sonuna kadar yüksek yerler dışında herhangi bir kar birikimine sebep olmayacak.


Perşembe günkü soğumaya ilave olarak Ege Denizi üzerinden gelecek olan yeni bir alçak basınç sistemi hızlıca Anadolu’ya giriş yapacak, denizlerden aldığı nemi içeriye kadar taşıyarak cuma günü önce Batı ve İç Anadolu’da, cumartesi günüyse İç Anadolu’nun doğusu ve Doğu Anadolu’da yoğun kar yağışlarına sebep olacak. Özellikle cuma ve cumartesi günleri buralarda karayolu ile seyahat planlarınız varsa dikkatli olmanızı tavsiye ediyoruz.


Cuma günü Ege’den giriş yapacak olan siklonun doğulamasıyla beraber kuzeyden daha kuvvetli bir soğuk hava dalgası giriş yapacak ve sıcak-soğuk deniz etkileşiminin bir sonucu olarak cumartesi günü Marmara ve Batı Karadeniz’de deniz etkili kar yağışlarını başlatacak. Bu kısım daha tam netleşmemiş olmakla birlikte, sayısal modellerin ağız birliğinden dolayı yine de ön bilgi veriyoruz; güncellemelerimizi lütfen takip ediniz.
Batı bölgelerden peşi sıra geçen alçak basınçların ardından pazar ve pazartesi günleri Deniz Etkisi ile Kar şeklinde tabir ettiğimiz DEK yağışları devreye giriyor. 38 yıllık sıcaklık ortalamasından çok ılık olan Karadeniz’den, 850 hPa’da (yerden yaklaşık 1500 metre yükseklik) -15 ve 500 hPa’da (yerden yaklaşık 5500 metre yükseklik) -35 derece gibi çok soğuk bir hava kütlesinin geçişi ile birlikte; Karadeniz’in tepkisi gecikmiyor. Deniz etkisi koşullarının nasıl olacağı henüz net olmadığı için bu başlık altında yapacağımız güncellemeleri takip ediniz.


Özet olarak, yurdumuza batıdan giriş yapan yağışlı hava dalgası yerini çarşamba günü soğuk havaya bırakıyor. Perşembe günüyse soğumanın şiddetini arttırıp kıyılarda dahi kar yağışına sebep olmasını bekliyoruz, fakat o gün yüksekler dışında bir kar birikimi olmayacak. Cuma ve cumartesi günüyse yeni bir alçak basınç sistemi Ege Denizi’nden hızlıca Anadolu’ya giriş yapacak, İç bölgelerde ve Doğu Anadolu’da yoğun kar yağışları ve beraberinde sıkıntılar meydana getirecek. Vade henüz uzun olmakla birlikte, Cumartesi günü, kuzeyden kuvvetli bir soğuk hava dalgasının gelmesiyle beraber Batı Karadeniz ve Marmara’da deniz etkili kar yağışlarının başlamasını bekliyoruz. Bu deniz etkili yağışlar aşırı sıcak olan denizlerin üstüne geleceği için, yerel olarak çok yoğun kara sebep olabilirler. Güncellemelerimizi takip ediniz.